2. Očista střev
Za komplexní pročištění trávicího traktu považuji Shanka prakshálana, jógovou techniku proplachu slanou vodou.
Den před očistou si převařím vodu, připravím slaný roztok, připravím fazole a rýži na léčebný pokrm po provedení techniky, připravím si potraviny na min 3 dny dopředu, abych měla vše po ruce a nemusela nic shánět. Zajistím si nerušený čas, měsíčkovou mast, jím jen lehký oběd a k večeři do 19:00 hod jen teplý jablečný kompot. Několik dní již nepiji kávu, popíjím bylinné čaje nejedla jsem nic těžkého.
Ráno v den očisty snídám jen čaj nebo nic a již v 7:00 hodin začínám s očistou....
Jdeme na to
hathajógová technika na očistu střev za pomoci slané vody a fyzických cvičení s následnou speciální dietou.
Šank prakšálana kriju je optimální dělat dvakrát ročně, nejlépe v dubnu a v říjnu. Dodatečně se může dělat i v lednu a září. Obecně však platí, že tak pokročilé a hluboce působící cvičení jako Šank prakšálana se v začátcích nemá dělat bez vedení zkušeným učitelem, který má s touto technikou zkušenosti a může při případných obtížích pomoci. První tři Šank prakšálany by se měly dělat pod vedením učitele Systému Jóga v denním životě.
(moje první očisty jsem absolvovala s fyzioterapeutem a dlouholetým praktikantem Jógy v denním životě - Vivekpurim v Ašrámu Střílky)
Pokud chceme naplnit ulitu vodou, musíme ji naklánět a otáčet, aby se voda dostala závity dovnitř. Prakšálana znamená prát nebo čistit.
Šank prakšálana očišťuje celou trávicí trubici (od ústní dutiny až po konečník). Dělá se ráno na lačný žaludek. Šank prakšálanu může cvičit každý, dokonce i v případě některých střevních chorob.
Má intenzivní účinek na tělo i mysl:
• udržuje zdraví,
• zachovává tělesnou i duševní svěžest,
• udržuje mladistvý vzhled,
• čistí tělo a zároveň rozjasňuje rozum a myšlenky.
Upozornění!
Šank prakšálana se nemůže cvičit: ve věku do 15 let, v době těhotenství, během menstruace, při žlučových a ledvinových kamenech, velmi nízkém krevním tlaku, nedostatečné funkci ledvin, při problémech s trávicí soustavou (záněty, vředy), těžké cukrovce, problémech se srdcem, při pásovém oparu, ani při duševních poruchách či horečnatých onemocněních.
Denní pročištění těla by se mělo pravidelně provádět pomocí proplachování nosu (Neti) a Pránájámy. Nosní dírky jsou jako dvě okna, přes které vychází použitý, spotřebovaný vzduch a čerstvý vzduch proudí dovnitř, do našeho domu, do našeho těla. Těmito pročišťovacími cvičeními se tělo regeneruje z vlastních zdrojů a nachází opět svůj přirozený stav - ZDRAVÍ.
Provedení Šank prakšálany:
Ohřejte 6 až 8 litrů osolené vody (1/2 čajové lžičky mořské soli, při vysokém krevním tlaku dietní soli, na 1 litr vody) na teplotu 38 – 40 °C. Teplota vody by měla po celou dobu cvičení zůstat stejná. >Vypijte sklenici slané vody najednou a proveďte sérii předepsaných cviků (tada ásana, úklony trupu, trikóna ásana, méru prštha ásana, tirjak bhudžanga ásana). Střídejte pití a cvičení, až se objeví nutkání na stolici. U každého člověka trvá různě dlouho, než se objeví první stolice (cca po páté sklenici).
Pro urychlení peristaltiky střev můžete na toaletě provést ašvini mudru (stažení a uvolnění svalů konečníku). Celý proces končí tehdy, když je voda, která vychází z konečníku, zcela čistá; nesmí být žlutá a nemá obsahovat žádné pevné částečky.
Na závěr se pročistí žaludek, jícen a průdušky pomocí dhauti (avšak s neosolenou vodou). Pak proveďte džala néti jako prevenci proti bolestem hlavy.
Po skončení šank prakšálany asi 1 hodinu odpočívejte (dobře se při tom přikryjte!), ale DEJTE POZOR, ABYSTE NEUSNULI.
Asi jednu hodinu po šank prakšálaně byste měli sníst KHIČRÍ, které si můžete připravit ještě před odpočinkem.
Připrava khičrí:
Smíchejte 2 šálky rýže basmati, 3/4 šálku loupaného mung dálu (loupané fazole Mungo), 1/2 čajové lžičky kurkumy (žluté práškové koření), 1/2 čajové lžičky mletého kmínu a špetku soli. Směs nechte vařit v trojnásobném množství vody. Ke konci vaření vmíchejte do směsi máslo nebo ghí (přepuštěné máslo) v dávce 1 polévková lžíce na 1 talíř khičrí. Tento pastovitý pokrm vytváří ochranný film v celém střevě, a proto byste ho měli sníst co nejvíce. Dvě hodiny pak nic nepijte.
Dieta:
V následujících týdnech jezte jen lehce stravitelné pokrmy, neboť střeva jsou po této kriji velmi citlivá. Sedm dní byste neměli jíst sýry ani mléko, syrové ovoce a zeleninu a pít černý čaj a kávu. Dvacet dní se vyvarujte nadýmavých potravin, jako jsou fazole, květák nebo zelí, a také česneku, cibule, ostrého koření a nápojů obsahujících oxid uhličitý.
Minimálně 40 dní není dovoleno jíst maso, ryby, vajíčka a pít alkohol. Z hlediska zdraví by bylo nejlepší se těchto potravin vzdát úplně.
Účinky:
Šank prakšálana čistí krev, zbavuje tělo jedovatých zplodin a přispívá k dobrému trávení. Působí proti alergiím (např. proti senné rýmě) a kožním chorobám (např. akné, neurodermitis nebo lupénce). Pomáhá odstraňovat jarní únavu a harmonizuje mysl.
Chceš cvičit Šank prakšálana? Podrobný popis cviků a diety? Pak si POZORNĚ prostuduj pracovní listy níže.
Důležité - svou první šankprakšálanu doporučuji provést se zkušeným průvodcem - odporučuji pana jogína a fyzioterapeuta Milana Vivekpuriho Sudického působícího ve Střílkách na Jižní Moravě viz obrázek.
Pro ty, kdo si na procedúru Šankprakšálany netroufají:
Jednoduchý a účinný klystýr dokáže každý provést v pohodlí domova. Potřebujete si zakoupit v lékárně sestavu na klyzma, převařit si vodu a třeba přidat bylinky. Například heřmánkové klyzma doporučuji všem, kteří se na jaře nebo kdykoliv během roku chtějí vnitřně osvěžit a pohladit.
Přidat komentář
Pracovní listy
Dotazy vám ráda zodpovím:
Vstup do celkové očisty myšlenek, své energie i ducha v uceleném on-line programu:
Ahoj CHCI ŠANKU děkuji