Zelené potraviny
A je to tu, jídlo, o kterém se dá mluvit moc, moc dlouho.
Od domácích zahrad pěstovaných plodin s láskou jsme se vzdálili... nic nám to nenahradí.
Zelené potraviny nám přišly osvítit cestu ve své jednoduchosti a tak i my, budeme jednoduše s věcí brzy hotovi
SPIRULINA, CHLORELLA A MLADÝ JEČMEN
Co to je?
Jsou to tzv. superpotraviny. Vědci přenesli přírodní hodnotné složky do instantní podoby a to bez tepelné úpravy - tím zachovali živost a minerální i energetickou hodnotu.
Nepřítomnost zdravých potravin ve stravě je formou stresu. Toho tu bylo už tak dost. Když se stal normou příděl potravy z opuštěných polí monokulturních rostlin, přichází zelené potraviny, aby nám pomohly dorovnat alespoň fyzicky výživový deficit. Co s nimi udělá inteligence našeho těla je nezměrné, neboť je dokáže využít jako stavební kámen pro energetické vyrovnání. Bohu díky.
Podívejte se na jednotlivé fotky, u každé píšu k zelené potravině něco o ní, zde jsou moje zdroje těchto potravin, které s vámi sdílím:
řasa SPIRULINA
https://bewit.love/?i=hf2ghrmpbkwk7x8f
řasa CHLORELA a mladý JEČMEN
moje dealerka je Dagmar Dos od firmy Green Ways, Tel.: 777 026 830
Zařazení zelených potravin do jídelníčku zdůrazňuji především proto, že strava našeho věku obsahovala příliš mnoho kyselých potravin. Tělo si s takovou nerovnováhou dlouhodobě neporadí, přidejme ruku k dílu, trochu zásaditosti a vraťme se do neutrality.
Pro mne jako vegetariána jsou také dobrým a hodnotným zdrojem bílkovin a jako jedny z mála potravin také zdrojem vitamínu B12. Viz Chlorela v jejím článku u obrázku.
SPIRULINA
Obecně jsou sinice a řasy součástí zemského ekosystému již stovky milionů let a díky tomu se jedná o nejstarší formy života na zemi. Modrozelené povlaky Spiruliny pokrývaly povrchy sladkovodních jezer již za dob Aztéků a Mayů, kteří povlaky sbírali a sušili na modrozelený prášek. Už tehdy Spirulinou obohacovali své obilné jídlo o komplex výživných látek a považovali jej za “pokrm jezera“.
Původ a pěstování
Spirulina je modrozelenou sladkovodní řasou, která ke svému správnému růstu potřebuje skutečně čistou vodu, dostatečný sluneční svit a poměrně vysoké pH. Během růstu se s přibývajícími buňkami točí do levotočivé spirály, od které je odvozen její název. Plně zralá Spirulina tvoří zelený povlak, který je šetrně sbírán ve formě biomasy a následně zpracován do finální podoby prášku, kousků nebo tablet.
Složení a vlastnosti
V rámci svého přirozeného složení představuje Spirulina jeden z nejkomplexnějších zdrojů lehce vstřebatelných makro i mikro živin v té nejpřirozenější podobě. Spirulina představuje vhodný rostlinný doplněk stravy také pro vegany a vegetariány, a to zejména pro obsah železa a vitaminu B12, kterých mohou mít v rámci omezení živočišných produktů nedostatek. Každá buňka v těle jistě uvítá i přítomnost přírodního selenu. Spirulina dále představuje zdroj vitamínů skupiny B, jako jsou vitaminy B1, B2, B3, B6 a B9. Z vitamínu rozpustných v tucích jsou ve Spirulině přítomny především vitamin E a vitamin A. Z pohledu makroživin je pak významným zdrojem nejen potřebné vlákniny, ale také rostlinných lehce vstřebatelných bílkovin.
CHLORELA
mikroskopická sladkovodní jednobuněčná řasa. Dokáže se každých 24 hodin čtyřikrát obnovit, je to tedy nejrychleji rostoucí rostlina na Zemi.
Obsahuje víc chlorofylu a nukleových kyselin (DNA a RNA) než kterákoli známá rostlina. Není divu, že v Japonsku, kde je nouze o půdu, je chlorela doplněk stravy číslo jedna. Chlorela je na západě zkoumána coby "zachránce půdy". Díky své úžasné rychlosti růstu se stala předmětem výzkumu badatelů, kteří mají za cíl zlepšit výnosy z půdy využívané k potravinářské výrobě. Chlorela obsahuje 65% bílkovin, což z ní činí z ekologického hlediska zdaleka nejefektivnější způsob získávání proteinů.
Srovnejme to se syrovátkovým proteinem, pro jehož výrobu jsou nezbytné pastviny pro krávy, krávy se pak dojí, z mléka se izolují syrovátka, ze syrovátky protein, ... a to vše vyčerpává zdroje. Navíc má chlorela největší obsah chlorofylu ze všech organismů, a proto zůstává její bílkovina zásaditá - tím urychluje regeneraci z každodenního opotřebení a při zvýšené námaze.
Chlorela je plnohodnotná potravina, také se dá považovat za vitamínový a minerální doplněk stravy. Z nutričního hlediska je chlorela skutečná superpotravina - obsahuje značné množství bílkovin, esenciálních mastných kyselin a pestrou paletu vitamínů, minerálů a enzymů. Mimo to je v ní obsažený těžko dostupný (alespoň v říši rostlin) vitamín B12, který vegetariáni jen s velkými obtížemi najdou v jiné formě než v průmyslově vyráběných tabletkách. Chlorela jej poskytuje v přirozené formě.
Chlorela obsahuje 19 aminokyselin včetně všech deseti esenciálních (těch, jež je nutné získat ze stravy, neboť je tělo nedokáže vyrobit). Díky tomu chlorela funguje jako plnohodnotný zdroj bílkovin. Tyto aminokyseliny, v kombinaci s přirozeně se vyskytujícími enzymy, jsou nejsnáze vstřebatelnou a využitelnou podobou bílkovin. To, jak lehce lze tyto aminokyseliny využít, znamená, že si s nimi tělo snadno poradí. Jiné kompletní proteiny častokrát vyžadují ke strávení více energie.
Tato zázračná potravina je natolik plnohodnotná, že lidské tělo může přežívat delší dobu na stravě sestávající jen z ní. To zjistila NASA, když zkoumala různé způsoby výživy astronautů při cestách do vesmíru. Na západě si v poslední době vysloužili pozornost detoxikační schopnosti chlorely, další klíčová vlastnost této rostliny. Jak všichni moc dobře víme, kvalita ovzduší a vody klesá a v podstatě neexistuje myslitelný způsob, jak se kontaktu s nimi vyhnout. Chlorela je detoxikant těla na každodenní bázi. Pomáhá snižovat stres doléhající na organismus ze znečišťujících látek okolí. Chlorela pomáhá redukovat poškození buněk způsobené volnými radikály. Denní konzumace chlorely je dokonalý příklad preventivního patření s cílem vybudovat lepší zdraví skrze silnější tělo. Chlorela, která přímo posiluje imunitní systém na buněčné úrovni, léčí příčinu jakéhokoli případného poškození - nebojuje až s počáteční fází nemoci (jak to často dělají farmaceutické přípravky).
Další složky, jimiž se tato řasa může pochlubit, jsou nukleové kyseliny (RNA a DNA) A RŮSTOVÝ FAKTOR (CGF), sloučenina nalézající se výhradně chlorele. CGF je zodpovědný za nevídanou schopnost chlorely se za den rozrůst na čtyřnásobek. Konzumací chlorely můžeme z jejího růstového faktoru těžit. Urychluje totiž regeneraci buněk i svalů, zpomaluje projevy stárnutí a podporuje hojení. CGF dokonce dokáže stimulovat opravu tkání, když jsou hojící mechanismy těla přepracované kvůli nepřetržitému stresu. CGF dokáže v dobách nepolevujícího stresu posunout imunitní funkci těla za pomyslnou hranici, a tím vám pomáhá předejít nemoci.
U CGF je tříprocentní obsah považován za vysokou hodnotu, většina etiket ovšem CGF neuvádí. Až si budete chlorelu vybírat, hledejte tu s vysokým obsahem proteinů a chlorofylu. U proteinů je za vysokou hodnotu považováno 65 - 70%, u chlorofylu je to 6 - 7 %.
Jelikož je chlorela plnohodnotnou potravinou, doporučená denní dávka je od 1,5 g, nicméně plný čistící účinek se projeví u dávky vyšší. Chlorely se nemůžete předávkovat - v těle se neukládá a tak nehrozí nebezpečí toxicity. Já doporučuji dávku 4 gramy denně. Záleží také na hmotnosti. Někteří lidé užívají až 15 g, aby do stravy přidali bílkoviny navíc. Poněvadž ale chlorela obsahuje železo, lidé na dietě s nízkým obsahem železa by neměli překročit dávku 10 g denně.
MLADÝ ZELENÝ JEČMEN
Zelený ječmen obsahuje 20 aminokyselin včetně osmi esenciálních, které si naše tělo neumí vytvořit samo. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a jsou proto nezbytné pro vytváření buněk, opravu poškozených tkání a dodávání energie. Aminokyseliny v mladém ječmenu podporují hojení ran a normální funkci imunitního systému.
Rovněž podporují správnou tvorbu červených krvinek a zlepšují kvalitu našeho spánku. Enzymy, které jsou také hojně zastoupeny v mladém ječmenu, jsou něco jako zapalovací svíčky našeho organizmu. Pokud nám některý z enzymů chybí, potom naše tělo trpí. Pokud bychom naši enzymatickou banku vyčerpali, znamenalo by to pro naše tělo smrt. Enzymy fungují jako katalyzátory mnoha základních buněčných reakcí, zlepšují naše trávení, mají silné antioxidační vlastnosti a pomáhají tak odstraňovat z těla velké množství volných radikálů.
Šťáva z mladého ječmene je opravdu super potravinou. Je v ní 4x více vápníku, než je v mléce, 22x více železa než ve špenátu a tolik bílkovin, jako najdete v kvalitním steaku. Obsahuje také esenciální aminokyseliny, více než 12 minerálů a 13 různých vitamínů (včetně vitamínu K). Mnohostrannost mladého ječmene potvrzují nejen jeho rozbory a jeho složení, ale také zaznamenané účinky. Právě zásluhou těchto účinků se v posledních letech stal nápoj z mladého ječmene doporučovaným prostředkem pro posílení zdraví. Nikdy nerozpouštějte mladý ječmen ve vodě o teplotě vyšší než 45 stupňů celsia, důležité enzymy a vitamíny by se zničily. Zároveň je třeba si vybrat kvalitní produkt, protože pouze takový mladý ječmen má pro naše tělo ten správný přínos v podobě nezbytných vitamínů a minerálů.
JAKÝ JEČMEN SI VYBRAT?
Zdaleka né všechny produkty s mladým ječmenem jsou stejně kvalitní. Pokud chcete mladý ječmen vyzkoušet a nemáte v okolí nikoho, kdo by Vám doporučil produkt, který má již vyzkoušený, dívejte se po ječmenu, který je:
- - připraven jako sušená šťáva
- sklízený jako mladé lístky max. 20-25cm vysoké
- organický
- 100% čistý mladý ječmen (žádné příměsi)
Setkání na téma zelených potravin z pohledu dlouholetých zkušeností Dagmar.
Dotazy vám ráda zodpovím:
Vstup do celkové očisty myšlenek, své energie i ducha v uceleném on-line programu: